SAAVUTETU EDUT – ja muita kirosanoja

Ollaan mielenkiintoisten aikojen äärellä. Ukrainassa Venäjä käy jo kolmatta vuotta järjenvastaista hyökkäyssotaansa pönkittääkseen diktaattorinsa asemaa, Eurooppa on kriisien keskellä talouden, energian ja puolustuspolitiikan alueilla ja Lähi-Idän kriisi on eskaloitunut ennennäkemättömiin mittasuhteisiin. Silti mikään ei estä SAK:n pöhöttyneitä herroja käymästä taisteluun oman valta-asemansa säilyttämiseksi näennäisesti ”duunarin asialla” ratsastaen.

Via Dolorosa

Petteri Orpon hallituksesta povattiin jo etukäteen Suomen vihatuinta hallitusta. Syystäkin. Olihan heidän aikomuksensa laittaa stoppi velaksi elämiselle ja korjata Suomen kansantalous käytettävissä olevin keinoin tilanteessa jossa huoltosuhde on päälaellaan, talouskasvu sakkaa, kannustinloukut passivoivat suurta joukkoa ihmisiä, työn tarjoaminen ja vastaanottaminen ei ole kannustavaa ja julkisen sektorin kulut ovat paisuneet suhteessa niin suuriksi, että valtio velkaantuu kiihtyvällä tahdilla. Ja velkaantuu edelleen, vaikka hallitus on jo ryhtynyt toimiin velkaantumisen hillitsemiseksi.

Miksi näin toimitaan? Hallituksen tavoite on velkaantumisen taittamisen lisäksi parantaa työllisyysastetta ja kansainvälistä kilpailukykyä siten, että Suomessa yhä useampi osallistuisi sen yhteisen ”kakun” leipomiseen ja saisi elantonsa työstä. Kun julkisten menojen ja yksityisen sektorin tuottavuuden välinen epäsuhta saadaan tasapainoon ei velan ottamisen lisäksi myöskään verottamiselle ole niin suurta painetta ja ihmisten ostovoima kohenee.

Eikö tämä olisi kaikkien etu? No. Ei näemmä. Sen sijaan, että vaaleilla valittu hallitus saisi tehdä työnsä ja uudistaa työmarkkinoita kaikkien yhteiseen etuun tähtäävillä toimilla ollaan nyt tilanteessa, jossa ulkoparlamentaarista valtaa käyttävät työmarkkinajärjestöt ovat tukkanuottasilla meidän kaikkien muiden kustannuksella. Tämän umpisolmun aukeaminen tulee olemaan Suomen kansalle ennennäkemättömän kallis prosessi, jonka hintaa tullaan maksamaan kansainvälisten investointien kaikkoamisen muodossa vielä sukupolvien ajan. Toivon silti, että hallitus pitää päänsä ja ajaa päätökset maaliin, eikä lähde peruuttelemaan ay-mafian edessä, kuten Sipilän hallitus aikoinaan. Ikävä homma, mutta jonkun se on tehtävä.

Talonrakennusala on Suomen nykyisessä taloustilanteessa lähes täysin pysähdyksissä. Se vaikuttaa yli 30 000 ihmisen työpaikkoihin.

”Saavutetut edut

”Kateus on Suomessa vahvempaa kuin kiima” -sanoo sananlasku. Se pitää paikkansa. Suomalainen on usein valmis vaikka maksamaan 50€ että kaveri ei saa satasta. Toinen ikävällä tavalla paikkansa pitävä hokema on ”Saavutetuista eduista ei luovuta”. Ammattiyhdistysten mantran mukaan heidän työmarkkinaosapuolena itselleen kiristämät edut ovat itseisarvo, vaikka niistä kiinni pitäminen tarkoittaisi sitä, että jollain muulla menee yritys tai työpaikka alta, tai vaikka kokonainen toimiala pakkaisi kimpsut ja kampsut ja muuttaisi juuri rakentamiinsa puitteisiin Etelä-Amerikkaan. Ja niinhän tässä nyt todella vaikuttaisi käyvän. Tavallisen duunarin olisi viimeistään nyt korkea aika havahtua miettimään myös omaa tulevaisuuttaan. Mitä tapahtuu sitten, kun se toimiala tosiaan muuttaa pois, duunit menee alta ja ansiosidonnainen loppuu? Järjestääkö se Riku Aalto tai Ismo Kokko heille uusia töitä? Tuskin! Eikö ammattiyhdistysten tarkoitus olisi tämän saavutetuista eduista tappelemisen ja oman vallan kahmimisen lisäksi pyrkiä turvaamaan edustamansa toimialan toimintadellytyksiä yhteistyössä työnantajaosapuolen ja päättäjien kanssa? Ei siltä näytä. Jos tähän tahtiin jatketaan, niin ainut saavutettu etu lakon keinoin Suomen konkurssiin ajaville ihmisille on työttömyyskorvaus.

Toivoisin, että Suomen kansa löytäisi yhteisen sävelen ja alkaisi puhaltaa yhteen hiileen yhteisten etujen nimissä. Niin kauan kun ammattiliitot käyttävät häikäilemätöntä valtaansa pienen ryhmän hyväksi demokratiaa ja muuta väestöä vastaan, on tämä yhtä kaunis ja sinisilmäinen toive, kuin missikisoissa lausutut haaveet maailmanrauhasta.

Norppalive somessa:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *